Co mě naučily 3 roky práce na volné noze

Ještě před třemi roky (a pár týdny k tomu) na mě byla maminka fakt pyšná. Pracovala jsem v on-line oddělení Českého rozhlasu, měla jsem v zádech zázemí „velké, stabilní instituce“, po pár letech jsem si vyšlapala cestičku až na manažerskou pozici a zodpovídala jsem za řadu velkých a zajímavých projektů (mimo jiné za kompletní redesign celého rozhlasového webu). 

Když jsem se proto před třemi roky rozhodla, že je čas ke změně, a odešla na volnou nohu, měla jsem strach ze spousty věcí. 

Že nejsem dost dobrá (a pokud ano, nikdo si toho nevšimne).

Že neseženu nové klienty (a pokud ano, nebudou se chtít vracet).

Že nebudu mít ani na rohlíky (a pokud ano, stejně si je nebudu mít čím namazat).

No znáte to.

Ukázalo se, že moje Velké Strachy byly (jako skoro vždycky) zbytečné. Zaprvé proto, že jsem asi fakt dobrá (gratulace, údiv i námitky prosím směřujte do komentářů). A zadruhé proto, že i když se někdy něco nepovede, nakonec je to tak dobře. Protože jakkoliv velké je to klišé, v podnikání víc než kde jinde platí, že chybami se člověk učí. A co že jsem se během oněch tří let na volné noze naučila já?

1. Že na disciplíně a organizaci záleží

… a všechny ty drinky v kokosu a selfíčka na pláži na Bali přijdou časem. Za odměnu. Možná. Někdy.

Coby freelancer jste pánem svého vlastního času. Což je samozřejmě skvělé. Znamená to ale také, že si zakázky i jejich nepříjemně se blížící deadliny musíte hlídat sami. A pokud si nenajdete dobrý systém, jak na organizaci práce, začne vám to všechno brzy padat na hlavu.

> Inspirujte se mými 5 tipy pro efektivnější práci z domova

2. Že musíte najít balanc mezi prací a volným časem

Práce šlechtí, ale odpočinek léčí. V situaci, kdy čas jsou peníze, je velmi snadné upadnout do nekonečného koloběhu nových a nových zakázek a přímou cestou vyrazit vstříc syndromu vyhoření. Proto se naučte říkat „ne“ a do svého režimu napevno začleňte i volný čas. Ocení to nejen vaše rodina a kamarádi, ale i vaše produktivita.

3. Že nikdy nebudete umět všechno

… ale to neznamená, že byste se o to neměli snažit. Při práci na volné noze víc než kdy jindy platí, že kdo chvíli stál, již stojí opodál – a věřte mi, fakt coby podnikatel nechcete zjistit, že vám ujel vlak. 

Bez neustálého sebevzdělávání to na volné noze nejde. A pro nás, kdo pracujeme v rychle se měnícím světě internetu a sociálních sítí, to platí obzvlášť. 

–> 5 knih, které byste měli přečíst, pokud to s psaním myslíte vážně

4. Že sebevědomí není sprosté slovo

Vždycky jsem tušila, že jsem v tom, co dělám, dobrá. Ale až poté, co jsem odešla na volnou nohu, jsem začala být schopná o tom, co umím, mluvit bez ostychu i s ostatními. 

Protože bez sebedůvěry se ve světě freelancingu daleko nedostanete. Nebo jak jinak byste chtěli oslovovat nové klienty než tak, že budete veřejně sdílet svou práci a svoje výsledky – a budete zároveň dostatečně silní čelit případné kritice?

5. Že nejdůležitější jsou lidé a vztahy

Nezáleží na tom, jestli pracujete pro velkou firmu, začínající start-up, mediální dům nebo jiného freelancera. To, jestli váš projekt bude úspěšný, se bude odvíjet i od toho, jak dobré vztahy si vybudujete se zadavatelem i s případnými dalšími spolupracovníky. 

Způsob, jakým komunikujete se svými obchodními partnery, se navíc brzy stane pevnou součástí vaší osobní značky (brandu, chcete-li). Myslete na to, až budete chtít otravného klienta poslat tam, kde slunce nesvítí. Obzvlášť v malém českém rybníčku, kde si každý řekne s každým všechno, by se vám to mohlo v budoucnu vrátit jako bumerang.

6. Že to jde i bez „networkingu“

Krátce poté, co jsem odešla z Českého rozhlasu, jsem se nad kávou setkala se starým známým. „Při podnikání jsou nejdůležitější kontakty, chápeš, kontakty!“ freneticky opakoval s očima zabodnutýma do svého elektronického diáře. 

Můj vnitřní introvert v tu chvíli spáchal sebevraždu z vyděšení (Japonci pro to určitě mají nějaké cool slovo) a já se rozhodla, že na to půjdu jinak. Místo networkingu (což je taková ta věc, jak se na konferencích kamarádíte se svými kolegy z oboru a pak se vzájemně zvete do podcastů) jsem se zaměřila na své klienty a vlastní seberozvoj, profesní i osobní. A zjistila, že to jde! 🙂

Alžběta Švarcová
Napíšu pro vás skvělé texty. Nebo vás naučím, jak si takové texty můžete napsat sami. Jsem copywriterka, editorka, konzultantka, blogerka a recenzentka. Chcete-li mě využít na maximum, chtějte ode mě pomoc s psaným slovem, budováním značky a celkovou obsahovou strategií zaměřenou na dlouhodobé výsledky.
–> Moje další články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *